Verkeersschool de Ridder
Menu

Versoepelingen CBR met ingang van vandaag 13 juli 2020

Wat er is veranderd:

  • Rij-opleiders mogen in de examenzaal het eindgesprek bijwonen bij faalangstexamens, aangepast examen (AA), rijvaardigheidsonderzoeken en bij rijtesten.
  • Er mag een tolk worden ingezet bij de praktijkexamens auto, rijvaardigheidsonderzoeken en bij een rijtest. Dit gaat echter wel via een telefoonverbinding. De tolk mag ook fysiek bij het eindgesprek en bij het theoriegedeelte van het rijvaardigheidsonderzoek aanwezig zijn.
  • Bij het praktijkgedeelte gaat het via een telefoonverbinding.
  • Het aantal mensen aan een tafel blijft beperkt tot 3.

Extra uitleg tolk:

De tolk en kandidaat zorgen samen voor een werkende en een geschikte handsfree telefoonverbinding.

Tijdens de (praktijkexamen-)rit heeft de tolk de taak om de tekst van de examinator te vertalen. Bij de praktijkexamens bij de tussentijdse toets geldt dat de kandidaat en de rijschool ervoor zorgen dat het navigatiesysteem voor aanvang van het examen de juiste taalinstelling heeft.


De volgende werkwijze geldt voorlopig bij een praktijkexamen met tolk:

- De kandidaat, tolk en examinator ontmoeten elkaar buiten bij het examenvoertuig.
- De tolk laat hier zijn tolkenpas zien. Of, als de instructeur optreedt als tolk, de WRM-pas.
- De tolk en de kandidaat zorgen voor een goed werkende telefoonverbinding met hun eigen telefoons.
- In het examenvoertuig zorgt de kandidaat voor een geschikte handsfree verbinding.
- De examinator geeft tijdens de examenrit de opdrachten kort en bondig door.
- De tolk mag fysiek aanwezig zijn bij het eindgesprek.

Meer nieuws
Verlenging verlopen examenuitslagen en certificaten

Minister van Nieuwenhuizen heeft laten weten dat de examenuitslagen en certificaten, die door de coronamaatregelen zouden verlopen, weer worden verlengd.

Vervalt de geldigheid van jouw theorie-certificaat of examenuitslag van de categorie auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus of tractor in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want hij blijft nu in ieder geval tot en met 30 september 2021 geldig. Ook voor de uitslag van het praktijkexamen voor de motor geldt deze verlenging van geldigheid.

Voor vele overige uitslagen en certificaten die worden verlengd, kan je kijken op de website van het CBR voor de afspraken per beroepsgroep.

Actie
Rijden met een dikke winterjas… geen goed idee

De Duitse ANWB, oftewel ADAC, waarschuwt dat rijden met een dikke winterjas aan, zeer gevaarlijk kan zijn. Maar hoe kan je dan toch autorijden zonder het koud te hebben?

De gordel past vaak niet goed als je dikke winterkleding aan hebt, waardoor je mobiliteit wordt beperkt. Het ADAC heeft dit getest met dummy’s. Ze bootsten een verkeerssituatie na, waarbij een volwassene en een kind met dikke winterkleding aan stopten met een snelheid van 16 km, wat vergelijkbaar is met een kop-en-staartbotsing. Het resultaat was niet best. De gordels waren bij beide poppen diep in de buik gesneden. De gordels kunnen ernstig letsel aanbrengen op het lichaam wat bijvoorbeeld inwendige bloedingen kan veroorzaken. Door de winterkleding zit er meer ruimte tussen de riem en je lichaam, waardoor de riem naar je lichaam toe kan bewegen. Bij volwassenen is het ideaal als de riem de heupbeenderen omvat en bij kinderen de dijen, maar door de vulling in winterkleding kan het zijn dat de riem over de onderbuik valt.

Het advies is daarom om geen dikke winterjassen aan te hebben tijdens het rijden. Heb je het dan echt te koud? Neem dan maatregelen als het hebben van een dekentje of zet het verwarmingssysteem van de auto aan.

Niet alleen winterjassen zijn af te raden. Denk bijvoorbeeld aan hoeden en sjaals die je zicht kunnen belemmeren of slechte grip op het stuur door gevoerde handschoenen. Draag ook liever geen winterlaarzen, want die kunnen het gebruiken van de remmen en het gaspedaal moeilijk voor je maken. Dat kan tot uiterst gevaarlijke situaties lijden.

In Nederland zijn geen voorschriften voor het dragen van winterkleding tijdens het autorijden. Verkeersschool De Ridder wil jullie er daarom op wijzen om altijd zelf na te denken over wat je aan hebt en de risico’s daarvan voordat je de auto in stapt.

Actie

Ons kantoor is vanaf vandaag alleen geopend op afspraak tussen 10:00 en 16:00 uur. 

Via telefoon en e-mail zijn we uiteraard ook bereikbaar.

Uitgestelde examens kunnen we de dag na het oorspronkelijke examen opnieuw indelen.

sluiten