Verkeersschool de Ridder
Menu

Praktijkexamen Bromfiets

Sinds 1 maart 2010 ben je, naast het behalen van je theorie examen, ook verplicht om een praktijkexamen af te leggen voor het bromfiets rijbewijs. Je zult hiervoor een aantal praktijklessen dienen te volgen. Deze Praktijklessen mag je pas volgen vanaf 16 jaar en moet je in het bezit zijn van een geldig theoriebewijs.

Het beste kan je dit doen bij een erkende rijschool. Zij kunnen je opleiden en het examen aanvragen en inplannen.

Tijdens het praktijkexamen voor de bromfiets zal je de examinator moeten kunnen overtuigen dat je de behendigheid en beheersing hebt om de bromfiets veilig door het verkeer te loodsen. Daarbij let de examinator er goed op dat je de verkeersregels goed toepast in het verkeer.
Examens worden alleen afgenomen op bromfietsen/bromscooters en geen snorfietsen of snorscooters!

Hoe ziet een examen eruit:

Totale tijd voor het examen is 45 minuten.

Allereerst zal je kennis maken met de examinator, deze controleert of jouw legitimatie en theoriecertificaat geldig zijn. Als die beide documenten geldig zijn legt de examinator uit wat hij graag wilt zien en niet wilt zien tijdens de rit. Dit gedeelte neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag.

Aanvang praktijk rit:
Voor het examenrit echt begint wilt je examinator wel weten of je de basis kennis over de bromfiets kan benoemen. Voorbeeld: Controleer de verlichting eens of waar en hoe peil je olie.
Daarna controleer de examinator de verbinding tussen jou en zijn portofoon en kan de praktijkrit beginnen. Tijdens deze praktijkrit let hij natuurlijk op de toepassing van de regels, bediening en beheersing van de bromfiets. Er mag best een klein foutje gemaakt worden als je deze maar netjes en zelfstandig oplost.
Dit rit duurt ongeveer 25 tot 30 minuten.

Uitslag:
Na terugkomst van de praktijkrit zal de examinator de uitslag, binnen in de examenzaal aan jou mededelen. Ben je geslaagd, dan zullen ze waar nodig nog wat tips meegeven. Ben je gezakt dan krijg je ook te horen waarom. Dit gedeelte neemt 5 tot 10 minuten in beslag.

Bron: Rijbewijsinformatie.nl

Meer nieuws
Verlenging verlopen examenuitslagen en certificaten

Minister van Nieuwenhuizen heeft laten weten dat de examenuitslagen en certificaten, die door de coronamaatregelen zouden verlopen, weer worden verlengd.

Vervalt de geldigheid van jouw theorie-certificaat of examenuitslag van de categorie auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus of tractor in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want hij blijft nu in ieder geval tot en met 30 september 2021 geldig. Ook voor de uitslag van het praktijkexamen voor de motor geldt deze verlenging van geldigheid.

Voor vele overige uitslagen en certificaten die worden verlengd, kan je kijken op de website van het CBR voor de afspraken per beroepsgroep.

Actie
Rijden met een dikke winterjas… geen goed idee

De Duitse ANWB, oftewel ADAC, waarschuwt dat rijden met een dikke winterjas aan, zeer gevaarlijk kan zijn. Maar hoe kan je dan toch autorijden zonder het koud te hebben?

De gordel past vaak niet goed als je dikke winterkleding aan hebt, waardoor je mobiliteit wordt beperkt. Het ADAC heeft dit getest met dummy’s. Ze bootsten een verkeerssituatie na, waarbij een volwassene en een kind met dikke winterkleding aan stopten met een snelheid van 16 km, wat vergelijkbaar is met een kop-en-staartbotsing. Het resultaat was niet best. De gordels waren bij beide poppen diep in de buik gesneden. De gordels kunnen ernstig letsel aanbrengen op het lichaam wat bijvoorbeeld inwendige bloedingen kan veroorzaken. Door de winterkleding zit er meer ruimte tussen de riem en je lichaam, waardoor de riem naar je lichaam toe kan bewegen. Bij volwassenen is het ideaal als de riem de heupbeenderen omvat en bij kinderen de dijen, maar door de vulling in winterkleding kan het zijn dat de riem over de onderbuik valt.

Het advies is daarom om geen dikke winterjassen aan te hebben tijdens het rijden. Heb je het dan echt te koud? Neem dan maatregelen als het hebben van een dekentje of zet het verwarmingssysteem van de auto aan.

Niet alleen winterjassen zijn af te raden. Denk bijvoorbeeld aan hoeden en sjaals die je zicht kunnen belemmeren of slechte grip op het stuur door gevoerde handschoenen. Draag ook liever geen winterlaarzen, want die kunnen het gebruiken van de remmen en het gaspedaal moeilijk voor je maken. Dat kan tot uiterst gevaarlijke situaties lijden.

In Nederland zijn geen voorschriften voor het dragen van winterkleding tijdens het autorijden. Verkeersschool De Ridder wil jullie er daarom op wijzen om altijd zelf na te denken over wat je aan hebt en de risico’s daarvan voordat je de auto in stapt.

Actie

Ons kantoor is vanaf vandaag alleen geopend op afspraak tussen 10:00 en 16:00 uur. 

Via telefoon en e-mail zijn we uiteraard ook bereikbaar.

Uitgestelde examens kunnen we de dag na het oorspronkelijke examen opnieuw indelen.

sluiten