Verkeersschool de Ridder
Menu

Aangepaste regels "veilig rijles in tijden van Corona"

aanpassingen rijlessen protocol

We zijn nu bijna 2 weken met heel veel toewijding en plezier weer aan het werk. In deze afgelopen 2 weken hebben wij onze instructeurs op verschillende manieren het protocol laten uitvoeren. Daardoor hebben wij de onderstaande aanpassingen op het bestaande protocol gedaan.

Het volgende gaat veranderen in het Protocol “veilig autorijles in tijden van Corona”:

  • De tussenruimte tussen 2 lessen gaat eruit, de instructeur komt 5 minuten voor het einde van de les met open ramen aanrijden op de afgesproken afhaallocatie. Waarna hij de auto laat luchten en de nabespreking en een nieuwe afspraak buiten de auto met de leerling maakt. Als de volgende leerling aankomt, staat de auto nog te luchten en dit zal nog zeker 5 minuten zo zijn voor de nieuwe les start. De voorbespreking en doelstellingen voor de les worden buiten de auto gedaan. In totaal zal er tussen 2 lessen in 10 tot 15 minuten gelucht worden.
  • Mondkapjes zijn verplicht voor de leerlingen, liefst zelf meenemen. Mocht je ze vergeten zijn dan heeft de instructeur deze in de auto liggen. Deze doe je op nadat je je handen hebt ontsmet en pas af nadat je klaar bent met de les en je buiten de auto bent. De instructeur heeft eventueel afsluitbare plastic zakjes waarin deze in weggegooid kunnen worden. De instructeur hoeft geen mondkapje op omdat dit geen toegevoegde waarde heeft (navraag RIVM). Deze regel is vooral bedoeld om onze instructeurs te beschermen.
  • De airco mag gebruikt worden mits er ook een raam op een kier staat.

Voor de motor rijlessen is het volgende veranderd:

  • Vanaf 21 mei mogen nieuwe leerlingen bij de instructeur achter op de motor naar het parkeerterrein en mag de instructeur met de leerlingen achterop voorbeeld oefeningen doen.
Meer nieuws
Verlenging verlopen examenuitslagen en certificaten

Minister van Nieuwenhuizen heeft laten weten dat de examenuitslagen en certificaten, die door de coronamaatregelen zouden verlopen, weer worden verlengd.

Vervalt de geldigheid van jouw theorie-certificaat of examenuitslag van de categorie auto, motor, bromfiets, vrachtauto, bus of tractor in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 april 2021? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want hij blijft nu in ieder geval tot en met 30 september 2021 geldig. Ook voor de uitslag van het praktijkexamen voor de motor geldt deze verlenging van geldigheid.

Voor vele overige uitslagen en certificaten die worden verlengd, kan je kijken op de website van het CBR voor de afspraken per beroepsgroep.

Actie
Rijden met een dikke winterjas… geen goed idee

De Duitse ANWB, oftewel ADAC, waarschuwt dat rijden met een dikke winterjas aan, zeer gevaarlijk kan zijn. Maar hoe kan je dan toch autorijden zonder het koud te hebben?

De gordel past vaak niet goed als je dikke winterkleding aan hebt, waardoor je mobiliteit wordt beperkt. Het ADAC heeft dit getest met dummy’s. Ze bootsten een verkeerssituatie na, waarbij een volwassene en een kind met dikke winterkleding aan stopten met een snelheid van 16 km, wat vergelijkbaar is met een kop-en-staartbotsing. Het resultaat was niet best. De gordels waren bij beide poppen diep in de buik gesneden. De gordels kunnen ernstig letsel aanbrengen op het lichaam wat bijvoorbeeld inwendige bloedingen kan veroorzaken. Door de winterkleding zit er meer ruimte tussen de riem en je lichaam, waardoor de riem naar je lichaam toe kan bewegen. Bij volwassenen is het ideaal als de riem de heupbeenderen omvat en bij kinderen de dijen, maar door de vulling in winterkleding kan het zijn dat de riem over de onderbuik valt.

Het advies is daarom om geen dikke winterjassen aan te hebben tijdens het rijden. Heb je het dan echt te koud? Neem dan maatregelen als het hebben van een dekentje of zet het verwarmingssysteem van de auto aan.

Niet alleen winterjassen zijn af te raden. Denk bijvoorbeeld aan hoeden en sjaals die je zicht kunnen belemmeren of slechte grip op het stuur door gevoerde handschoenen. Draag ook liever geen winterlaarzen, want die kunnen het gebruiken van de remmen en het gaspedaal moeilijk voor je maken. Dat kan tot uiterst gevaarlijke situaties lijden.

In Nederland zijn geen voorschriften voor het dragen van winterkleding tijdens het autorijden. Verkeersschool De Ridder wil jullie er daarom op wijzen om altijd zelf na te denken over wat je aan hebt en de risico’s daarvan voordat je de auto in stapt.

Actie

Ons kantoor is vanaf vandaag alleen geopend op afspraak tussen 10:00 en 16:00 uur. 

Via telefoon en e-mail zijn we uiteraard ook bereikbaar.

Uitgestelde examens kunnen we de dag na het oorspronkelijke examen opnieuw indelen.

sluiten