Verkeersschool de Ridder
Menu

Laatste nieuws

Hier vindt u al onze meest recente nieuwsberichten. Voor eventuele oudere nieuwsberichten kunt u door ons archief bladeren.

Openingstijden Kerst -en Oud en Nieuw 2018/2019

Vanaf maandag 24 december 2018 tot 2 januari 2019 is het kantoor gesloten.

Wij wensen u een fijne Kerst en een geslaagd 2019.

The office is closed from 24 December 2018 untill 2 January 2019.

Happy holidays!

Actie

Je rijbewijs halen met ADHD of ADD

Rijbewijs halen met ADHD/ADD? 

Mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, gaan naar een psychiater voor onderzoek en daarna is een rijtest nodig. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stelt het  op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Sinds een jaar moeten bestuurders de Gezondheidsverklaring zelf invullen.

Geen diagnose meer nodig om je rijbewijs te halen voor ADHD en ADD

Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en licht het CBR mensen actief voor over hoe je de vraag invult. De vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt. Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseren we om contact op te nemen met de huisarts.

Proef met theorie-examen in avonduren breidt uit

 

Het CBR gaat de proef met het theorie-examen in de avond uitbreiden naar meer examencentra. Kandidaten kunnen vanaf 1 juli ook in Alkmaar, Breda, Eindhoven en Utrecht het theorie-examen voor de auto, motor en bromfiets in de avond doen. 

In mei is de proef gestart op de de locaties Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Rijswijk en Groningen. Kandidaten kunnen er tussen 16.00 uur en 21.30 uur op examen. Vanaf 18.00 uur betalen ze hiervoor een toeslag. Aan de proef doen alleen kandidaten mee die zelf het examen reserveren op Mijn CBR.

Veel vraag

Volgens het CBR maken veel kandidaten gebruik van de mogelijkheid om het theorie-examen in de avond te doen. De proef loopt nog tot en met oktober. Het CBR wil hiermee de dienstverlening aan de klant verder verbeteren. “Met deze proef onderzoeken we de behoefte van onze klanten over onze openingstijden en of ze bereid zijn een toeslag te betalen voor een examen in de avonduren”, liet het exameninstituut eerder weten.

Theory exam with extra time in English

From the 2nd of July it is possible to book an English theory exam with extra time.

You get 15 minutes extra on knowledge of traffic rules and traffic insight and it is possible to have a headset where the questions will be read in English. You can book it through us.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanaf  2 juli, kunnen kandidaten het Engelse theorie-examen voor de auto ook met extra tijd doen.

Naast de extra tijd is het voor de kandidaten ook mogelijk om gebruik te maken van geluid bij het Engelse theorie-examen. Een kandidaat krijgt tijdens het examen 15 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis van verkeersregels en verkeersinzicht’.

Het CBR geeft aan dit type examen te gaan afnemen omdat er vraag naar is. Het examen is onder andere geschikt voor kandidaten met een lagere leesvaardigheid. Het Engelse theorie-examen met extra tijd is al vanaf april 2018 te reserveren via de rijschool.

Hoger slagingspercentage = einde wachttijd

Wat echt helpt is als consumenten kiezen voor een goede rijschool. Het is schrijnend dat ca. 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50%) een einde betekent aan de langere wachttijden. Daarom blijven we jongeren actief voorlichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, onze cbr.rijbewijstips.nl en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer.

Sneller je rijbewijs halen door maatregelen van het CBR

Het CBR wil fitte gepensioneerde examinatoren inzetten om de wachttijd voor examens terug te dringen. Dit zorgt ervoor dat leerlingen sneller hun rijexamen kunnen inplannen en dus ook sneller hun rijbewijs kunnen halen. De eisen voor het aannemen van nieuwe examinatoren worden daarnaast ook bijgesteld. Maar wat volgens het CBR écht moet helpen, is dat kandidaten kiezen voor een rijschool met een hoog slagingspercentage. Daarom komt het CBR binnenkort met een rijschoolkiezer.

Vanwege topdrukte bij het CBR lopen de wachttijden bij de rijexamens op. Het wordt daardoor voor leerlingen steeds lastiger om binnen een gewenste tijd hun rijbewijs te halen. In de helft van de examenplaatsen wordt op dit moment de maximale wachttijd van 7 weken niet gehaald: in Utrecht, Leusden, Gouda, Rijswijk, Leiden en Almelo ligt de wachttijd voor het B-examen al op zeker 10 weken en in Enschede moeten leerlingen minstens 11 weken wachten. Naast de examens voor de auto en ook voor de examens voor vrachtwagen, bus, taxi en trekker. Het CBR verwacht dat de drukte voorlopig ook niet zal afnemen.

De vraag naar rijbewijs stijgt

De vraag naar examens groeit nog steeds sterk, laat het CBR weten: “We denken dit jaar zelfs een plus van 34.000 examens meer dan 2017, wat ook al een topjaar was. De oorzaak is natuurlijk goed nieuws: onze economie bloeit als nooit tevoren. In de transport en logistiek springen ze om chauffeurs. Tegelijk wordt het steeds gewoner dat 17-jarigen het rijbewijs halen. We hebben al 120 examinatoren aangenomen.”

Voor 2018 en 2019 werft het CBR nog eens minstens 120 nieuwe collega’s. “Dit is in de huidige krappe arbeidsmarkt geen eenvoudige opgave. Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid.”

Extra maatregelen voor de lange wachttijden bij rijexamens voor het rijbewijs

Bij de beroepsexamens is het CBR al eerder tot nieuwe maatregelen overgegaan door de schaarse capaciteit vooraf te verdelen over de opleiders. “Dit hebben we in overleg met de branche gedaan. We doen er echt alles aan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen met werk.”

Verder blijven de examinatoren werken op zaterdag en in de avonduren. “Ook kijken we of we fitte gepensioneerden kunnen terughalen. We zetten extra opleidingsklassen in om nieuwe collega’s zo snel mogelijk in te zetten.” Om meer kandidaten op gesprek te kunnen krijgen, heeft het CBR besloten om de harde eis van een mbo 4-diploma aan te passen. We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega’s te vinden zijn die wel het vereiste werk en denk-niveau hebben en een MBO 3 diploma.”

Consumenten moeten voor een goede rijschool kiezen voor het behalen van hun rijbewijs

Wat volgens het CBR echt helpt is als consumenten kiezen voor een goede rijschool. “Het is schrijnend dat circa 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70 procent van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50 procent) een einde betekent aan de langere wachttijden.”

Het is bekend dat sommige rijscholen van het examen hun verdienmodel hebben gemaakt. Kandidaten worden zo snel mogelijk op examen gestuurd, terwijl ze er nog niet klaar voor zijn. Volgens woordvoerster Irene Heldens komt het regelmatig voor dat kandidaten wel zeven ingrepen nodig hebben om weer veilig terug te komen bij het examencentrum.

Daarom blijft het CBR jongeren actief voorlichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, onze cbr.rijbewijstips.nl en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer.” Hoe deze er precies uit komt te zien, laat het CBR nog weten.

Actie

Engelstalig theorie-examen vanaf 1 juli met extra tijd

Vanaf 1 juli kunnen kandidaten het theorie-examen voor de auto in het Engels ook met extra tijd afleggen. Bij een theorie-examen met extra tijd krijgen kandidaten 15 minuten meer tijd bij het onderdeel ‘kennis van verkeersregels en verkeersinzicht. 

Het Engelstalige theorie-examen met extra is sinds vandaag te reserveren. Volgens het CBR is er veel vraag naar dit aangepaste examen. Het is met name geschikt voor kandidaten met een lagere leesvaardigheid. Daarnaast kunnen ze ook gebruikmaken van geluid bij het examen.

Naast het Engels en Nederlands zijn er geen andere talen voor het theorie-examen B met extra tijd.

Een individueel examen met tolk is dan de enige oplossing. Zowel het examen verlengde tijd en individueel examen dienen op persoon te worden aangevraagd.

 

Actie

Vaste controle op bevoegdheid rijinstructeurs

    Het CBR start op dinsdag 10 april 2018 met een vaste controle op de bevoegdheid van rijinstructeurs. Hierbij wordt de instructeurspas gecheckt bij het begin van alle rijexamens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen. Sinds 1 juli 2016 gebeurt dat al steekproefsgewijs, om de examenkandidaten te beschermen en een veilige werkplek voor examinatoren te bevorderen. Het CBR heeft tot de vaste controle besloten op verzoek van de rijschoolbranche. Hiermee werd ervaring opgedaan tijdens een proef, die vorig jaar plaatsvond in de praktijkexamencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. Daarbij meldden de examinatoren met name in het begin van de proefperiode enkele tientallen keren dat een rijinstructeur geen of geen geldige instructeurspas had. Ook merkten zij op dat een aantal instructeurs wegbleef bij examens en toetsen, waardoor zij niet konden worden gecontroleerd. De controles op de instructeurspas komen voort uit de in 2015 vernieuwde overeenkomst tussen CBR en opleider. In deze overeenkomst is benadrukt dat rijinstructeurs bij contact met het CBR altijd een geldige instructeurspas moeten kunnen tonen. Alleen dan mogen zij praktijkexamens en toetsen bijwonen van hun leerlingen inclusief voor- en nagesprek. Dit geldt uiteraard alleen voor die examens en toetsen waarvoor een rijinstructeur de zogeheten WRM-bevoegdheid moet hebben. Een WRM-stagepas is in die gevallen ook toegestaan. Uit de landelijke steekproeven sinds juli 2016 bleek dat gemiddeld zo´n tien rijinstructeurs per maand geen geldige WRM-bevoegdheidspas konden tonen. Naar aanleiding daarvan verzochten de rijschoolbrancheverenigingen het CBR om de controle op de bevoegdheid van rij-instructeurs op te voeren. Hiermee levert het CBR dan ook een bijdrage aan de professionalisering van de branche.

1 2 3 4
Ik wil

De prijzen
bekijken

Ik wil

Mezelf
inschrijven

Ik wil

Meer
informatie

Waarom kies je voor Verkeersschool de Ridder?
  • Rijden in de nieuwste auto's
  • Hoog slagingspercentage
  • BOVAG lid
  • BOVAG Garantiefonds
  • Hoge beoordeling door leerlingen
  • Professionele instructeurs
  • Flexibele lestijden
  • Lessen in heel regio Haaglanden
  • Gevestigd in Den Haag