Verkeersschool de Ridder
Menu

Nederland overtreedt EU-richtlijn met regels rond de aanhanger

Nederland is opnieuw de fout ingegaan met de Europese richtlijn voor rijbewijzen. Deze keer gaat het om de combinatie personenauto met aanhanger. Een BE-rijbewijsbezitter mag in Nederland in bepaalde gevallen het maximaal toegestane gewicht van 3.500 kilogram overschrijden. Dit is volgens de Europese Commissie echter niet toegestaan. Nederland is al meerdere keren op de vingers getikt vanwege verkeerde naleving van de zogeheten derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Voorwaarden:

Een houder van het rijbewijs E bij B mag in Nederland rijden met een aanhangwagen die zwaarder is dan 3.500 kilogram, onder twee voorwaarden:

  • De toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenasaanhangwagen bedraagt niet meer dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend motorrijtuig:
  • De toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen bedraagt niet meer dan 3.500 kg.De uitzondering geldt alleen voor bestuurders die het BE-rijbewijs na 19 januari 2013 hebben behaald.

Bron: RijschoolPro

Meer nieuws
Maatregelen tegen kapen van theorie examens

Bedrijven die eendaagse theoriecursussen aanbieden zijn veel rijscholen een doorn in het oog. Niet alleen omdat zij leerlingen zonder goede kennis van de verkeersregels op theorie-examen zouden sturen; ook weten ze vaak de beste plaatsen in het reserveringssysteem binnen no time vast te leggen. Om het kapen van de examens te voorkomen, komt het CBR met maatregelen. Maar die gaan wel ‘een beetje pijn doen’, zo bleek vorige week tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de VRB.

Bij deze ‘trucjescursus’ wordt in één ochtend de lesstof in een hoog tempo doorgenomen en gaat de leerling diezelfde middag op examen. Er zijn meerdere aanbieders van deze theoriecursussen. Inmiddels worden ze door het hele land gegeven. Het probleem met reserveringen werd afgelopen vrijdag besproken tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Rijschool Branche

“Er moeten soms maatregelen genomen worden die ten koste gaan van de goede mensen. We kiezen de stap die de goede rijscholen zo min mogelijk pijn gaat doen. De VRB is in ieder geval blij met de maatregelen die waarschijnlijk genomen gaan worden.

Bron: RijschoolPro

 

Motorrijden populair bij 50-plussers

Steeds meer Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders waren op 1 januari 2018 in het bezit van een motorrijbewijs, dat zijn er ruim 35 duizend meer dan vier jaar geleden. Deze cijfers vertalen zich ook door naar het CBR. In 2014 nam het CBR nog veertigduizend motorexamens af, in 2017 waren dit er ruim vijftigduizend.

Vooral 50-plussers hebben vaker een motorrijbewijs. Het aantal mensen dat in deze leeftijdscategorie het motorrijbewijs heeft, steeg met 8,5 procent. Ook opvallend is dat bij ons een groot aantal vrouwen zich aanmeldt om het motorrijbewijs te gaan halen. Doet ons goed. Als het gaat om het bezit van motoren, dan is er een opvallende ontwikkeling te zien bij de 65-plussers: zij bezitten 30 procent meer motoren dan vier jaar geleden. Het is dan ook niet wonderlijk dat de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar het grootst aantal motoren bezit. 77 op de duizend inwoners hebben een motor in de schuur staan.

En wat is het leuk om met deze groep mensen te werken.